Boostii-förmånen är ett ekonomiskt stöd som riktar sig till Åbobor och med vars hjälp staden uppmuntrar barn och unga att röra på sig regelbundet.

Från och med den 1 januari 2025 ger Åbo stad alla Åbobor i åldern 7–19 år en årlig förmån för sportande. Barnet eller den unga kan använda den till avgifter för ledd idrottsverksamhet som ordnas av en förening i Åbo.

Åren 2025–2026 uppgår stödbeloppet till cirka 160 euro för 7–11-åringar och cirka 260 euro för 12–19-åringar per kalenderår. Staden fastställer förmånens värde och dess användarvillkor årligen.

Varje Åbobo i åldern 7–19 år är berättigad till förmånen. Staden förnyar förmånen årligen. De föreningar och sammanslutningar som deltar i verksamheten finns registrerade i ett elektroniskt betalningssystem.

Barnet och den unga får två kostnadsfria bekantningsbesök i en hobbygrupp och fattar därefter beslut att binda sig att delta i verksamheten som ordnas av aktören.

Boostii-förmånen behöver inte ansökas separat, utan alla Åbobor i åldern 7–19 år får stödet automatiskt. Förmånen kan användas i det elektroniska systemet. Efter identifiering kan fakturan från idrottsföreningen eller sammanslutningen betalas i systemet med barnets eller den ungas personliga Boostii-förmån, antingen helt eller delvis.

Så här fungerar det elektroniska systemet

Den unga Åbobon eller hens föräldrar kan bläddra bland föreningar och deras hobbyutbud i systemet utan att logga in.

När den unga hittar en hobby kommer hen överens med föreningen om att delta i verksamheten. Föreningen skickar en faktura till den unga.

Den vårdnadshavare loggar in i systemet genom stark autentisering. Systemets användare

  • Väljer rätt förening och den hobby som hen tänker delta i.
  • Anger önskat belopp från den tillgängliga förmånen för att betala utgifterna för den valda hobbyn.
  • Om förmånsbeloppet inte räcker till för att täcka hela fakturan, eller om man inte vill använda hela förmånsbeloppet, betalas skillnaden på egen bekostnad.
  • Matar in fakturans referensnummer i systemet för betalning av fakturan.
  • Kvitterar förmånen som ska användas.