Neljä suomalaisnuorta kansainväliselle leiritykselle Koldingiin
KäsipalloJulkaistu: 16.10.2024 17.00

Neljä suomalaisnuorta kansainväliselle leiritykselle Koldingiin

Yhteistyö KIF Håndboldin, ÅIFK:n ja Turun Seudun Urheiluakatemian välillä jatkuu ja loka-marraskuun vaihteessa neljä maajoukkuetalenttia matkaavat kansainvälitykselle leiritykselle käsipallon kehtoon Tanskaan.

ÅIFK:n pelinrakentaja Erik Sjöholm (2007) sekä vasen pakki Oliver Malkamäki (2006) matkaavat harjoitusleirille Koldingiin ja saavat mukaansa tällä kertaa myös lahjakkaimpia suomalaisia tyttöjen maajoukkuepelaajia Emilia Siggbergin (2007) Dickenistä sekä Linda Juvalan (2007) HIFK:istä matkatessa mukaan kokeilemaan tasoaan Koldingin ikäluokkajoukkueiden ja akatemian mukana. Pelaajat lentävät Koldingiin syyslomien päätteeksi ja palaavat kotiseuroihin sunnuntaina 10.11.2024 kolmiviikkoisen leirityksen jälkeen.


Erik Sjöholm pelaa ÅIFK:n edustusjoukkueessa ja P06 käsipallomaajoukkueessa. Kuva: Jouni Lappi

ÅIFK:n päävalmentaja ja nuorten maajoukkuevalmentaja Aku Kuusisto avaa yhteistyön tavoitteista ja taustoista:

Olemme Koldingille luvanneet lähettää ikäluokista aina lahjakkaimpia ja potentiaalisimpia pelaajia heidän nähtäväkseen. Samaan aikaan Suomen ikäluokkakärki saa nähdä kuinka isoa ja ammattimaista käsipallo voi olla ja toisaalta pystyvät vertaamaan tämänhetkistä tasoaan ja arkeaan ikäluokassaan kansainvälisesti. Yhteistyö palvelee molempia tahoja ja on ennen kaikkea pelaajille mahtava mahdollisuus ja kokemus. Lisäksi valitut pelaajat ovat onnistuneesti täyttäneet myös laatulupauksemme ja antaneet leiritysten aikana harjoituskentällä näyttöjä esimerkillisellä tavalla!

Yhteistyö on jatkoa keväällä 2023 alkaneille pelaajayhteistyölle, joka on poikinut leiritykset myös syksyllä 2024 ja avannut portit jo Liam Ranta-ahon siirrolle Koldingiin syksyllä 2024. Kolding laajentaa panostustaan tulevina vuosina myös kohti naisten edustusjoukkueen ammattilaistoimintaa, joten lahjakkaimpien tyttöjen näytönpaikkojen mahdollistaminen tässä ja tulevilla leirityksillä on oiva kehitysaskel yhteistyössä. Pelaajavalinnoissa hyvää yhteistyötä ja asiantuntija-apua on saatu tyttöjen maajoukkuevalmennukselta. Valmentaja Kristian Janssonin pelikaveri Anders Eriksen vastaakin Koldingissa juuri vanhimpien tyttöjen valmennuksesta, joten yhteistyön laajentaminen tyttöpuolelle juuri nyt ei ole sattumaa. Krisse kertoo Koldingin satsauksesta nyt myös tyttöjen ja naisten puoleen:

Tanskassa naisten pääsarjakäsipallo on ammattilaistoimintaa, jossa kilpaillaan työpaikoista ja näkyvyys on suurta. Kolding kasvattaa tyttöjen ja naisten toimintaa tällä ja tulevina vuosina, joten nyt on aika myös suomalaisten tyttöjunioreiden saada jalkaa oven väliin toiminnan ammattimaistuessa ja panosten kasvaessa! Toivottavasti onnistumme avaamaan ovia myös tyttöjen puolella panostaville urheilijoille!



Oliver ja Erik kuuluvat Urheiluakatemian tehoryhmään ja saivat apua ravitsemusvalmentaja Laura Mierlahdelta leirityksen ruokapuolen hoitamiseen.

Oliver Malkamäki ja Erik Sjöholm ovat ÅIFK:n A-junioreita, jotka ottavat myös ensimmäisiä kokemuksiaan liigajoukkueen mukana ja SM-liigapeleissä. Molemmat ovat esiintyneet P06-maajoukkueen mukana ja valmentautuvat Turun Seudun Urheiluakatemian lajiryhmässä, joka mahdollistaa neljä harjoitusta lisää kotiseuran arkeen. Leiritykselle Urheiluakatemian tukiverkosto tarjosi myös oman apunsa niin opiskeluiden järjestämiseen koululta kuin asiantuntija-avun puolella. Opiskelu Katedralskolanin urheilulinjalla mahdollistaa lukio-opintojen hoitamisen etänä myös poissaolon aikana, joustavasti harjoitusarkeen Tanskassa yhdistäen. Lisäksi urheiluakatemian ravitsemusvalmentaja sparrasi myös pelaajia ennen lähtöä oikeanlaisen ravinnon valitsemiseen ja valmistamiseen myös vieraassa ympäristössä 1200 kilometrin päässä kotoa.


Oliver Malkamäki on toista kautta mukana ÅIFK:n edustusjoukkueessa ja päässyt alkaneena syksynä myös liigapelien makuun. Kuva: Jouni Lappi

ÅIFK kasvatit odottavat kokemusta käsipalloympäristössä innolla:

Vi tycker att de ska bli en fin upplevelse att testa på handbolls nivån i ett av de bästa handbolls länderna i världen. Kolding har en fin handbolls kultur och det är verkligen en ära att få uppleva den!"


Emilia Siggberg T06 maajoukkueen mukana Turkissa kesällä 2023. (Kuva: EHF)

Emilia Siggberg Dickenistä nousi naisten SM-sarjaan jo B-juniori-ikäisenä ja pelaa nyt toista kauttaan naisten pääsarjassa, jonka lisäksi kuuluu T06 maajoukkueen vakiokasvoihin. Linda Juvala puolestaan tulee HIFK Damhandbollin organisaatiosta ja on kuluvana vuotena noussut myös T06 käsipallomaajoukkueen rinkiin. Molemmat tytöt kuuluvat T06-maajoukkueen ikäluokkaan, joka raivasi tiensä kesän 2025 alle 19-vuotiaiden naisten A-tason EM-kilpailuihin Montenegroon.


Linda Juvala pelaa HIFK:ssa ja on noussut T06 maajoukkueeseen kuluneen vuoden aikana.

Pelaajat lähtevät leiritykselle maanantaina 21.10.2024 ja palaavat takaisin Suomeen sunnuntaina 10.11.2024. Ota ÅIFK:n somekanavat seurantaan, jonne leiritysten kuulumisia myös satunnaisesti päivitellään!