ÅIFK är en Tähtiseura-förening!
KäsipalloJulkaistu: 11.06.2024 10.18

ÅIFK är en Tähtiseura-förening!

HF ÅIFK har uppnått stjärnmärket för barn och ungdom, som är ett erkänt tecken på modernt, smidigt, ansvarsfullt och mänskligt funktionssätt. ÅIFK startade på banan att bli en Tähtiseura-förening redan i slutet av 2018 och efter coronapandemin och många förändringar kunde klubben nu avsluta projektet med framgång. Utveckling är dock en kontinuerlig process och ÅIFK:s fortlöpande strategiska mål är att inom fem år vara den bästa moderklubben i Finland.

– Vi har goda förutsättningar att utvecklas till den bästa moderklubben i Finland och att vara en Tähtiseura-förening för barn och ungdom är en viktig del av den här vägen. Våra styrkor är proffsig coachning, tätt samarbete med skolor, Åbonejdens idrottsakademi, grannklubben Pargas IF, handbollsförbundet och andra regionala och nationella aktörer. Vi vill utvecklas speciellt inom barnidrotten och göra handboll till en attraktiv och tillgänglig idrott för grundskolebarn och yngre, t.ex. genom "bollskoj"-verksamheten, säger ordförande Patrick Nyström.

Klubben bygger stödet för coachningen och idrottarens utvecklingsstege just med hjälp av moderklubbkonceptet. Att definiera sig själv som en moderklubb, som jobbar med spelarfostran och -utveckling av barn och unga, betyder inte att klubben inte siktar på framgång även på högsta vuxennivå – herrlaget spelar i FM-ligan och även om klubben i dagsläget inte har något damlag erbjuder samarbetet med grannklubben PIF flickjuniorer en väg upp till vuxennivå. På motsvarande sätt får Piffens pojkjuniorer en väg till spel i herrligan.

Som en mångidrottsförening tror ÅIFK på samarbete över gren- och klubbgränser. Man behöver inte utveckla allt själv från början utan kunskap utbyts mellan grenar och klubbar. ÅIFK har en bra situation med frivilliga medarbetare och den anställda personalen stöder det frivilliga arbetet. ÅIFK ser med tillit på framtiden och utvecklar kontinuerligt sin verksamhet.