Låg nivå på finsk handboll? Klubbens syn på saken
Julkaistu: 13.04.2018 00.00

Låg nivå på finsk handboll? Klubbens syn på saken

Yles svenska sportinslag publicerade på torsdagen en intervju med Christian och Henrik Nieminen som är uppväxta med handboll i ÅIFK och nu spelar för svenska klubben Önnereds HK. Den kritik som Christian och Henrik riktade mot nivån på finsk handboll har väckt debatt inom och utom vår förening. ÅIFK välkomnar en diskussion om den finska handbollens nivå och ser att ett genuint intresse och engagemang för ett nivålyft är den rätta vägen framåt. Att två svenska spelare med finsk bakgrund från Åbo IFK valt de bättre möjligheterna som spel i större handbollsländer erbjuder är något ÅIFK har bejakat och hjälpt med. Under loppet av ett år har fyra spelare tagit steget till Sverige från vår klubb, vilket är något vi upplever som positivt. Vi håller inte fast vid våra unga spelare för vi vill inte bromsa deras utveckling eller neka nya möjligheter och erfarenheter. Vi har ett bra kontaktnätverk internationellt.

Samtidigt är vi engagerade i den utveckling Finlands Handbollsförbund startat på olika planer för att höja nivån på finsk handboll. ÅIFK har agerat starkt för flera framsteg på på teknisk och taktisk nivå samt i strategier. Vi har med andra finska klubbar arbetat för att ta i bruk klibba för yngre juniorer, minska på bollstorlekarna för olika juniorklasser, utveckla seriesystemet med både tävlings- och utmanarserier samt att utveckla seniorseriernas tävlingsregler och licenskrav mot en mera regelbunden riktning. Många av dessa förändringar har skett genom en kritisk och konstruktiv debatt och även mött stramt motstånd. Därför är det naturligt att vi också är öppna för det våra juniorer som tagit klivet utomlands vill återge. Vi noterar också med glädje att Finlands handbollsförbund under loppet at två, tre år gjort väldiga framsteg på strategisk och organisatorisk plan i syfte att skapa förutsättningar för att höja nivån på den finska handbollen på sikt.

Det tredje handbollsforumet på hösten, de regelbundna utvecklingsmöten på våren, handbollsgymnasiet i Kisakallio, handbollspelarens karriärstege, partnerskapet med Urheiluakatemia i Åbo och andra aktörer både nationellt och internationellt, School Tour konceptet och handbollsläger för bredare grupper unga (yläkoululeiritys) är väsentliga delar på vägen mot målbilden "Finsk handboll 2020".

Faktum är att nivån på finsk handboll idag är väl låg mätt i volym, kvalitet och poäng. Vi vill verka för att förbättra detta med förbundet och de andra klubbarna i Finland. Under de senaste tio åren har vår klubb vuxit med över 100 medlemmar. Vi fortbildar våra tränare inom TS-systemet och är inriktade på att skapa kompetens och säkerhet hos våra tränare. Vi har flera och bättre lag på olika nivåer än tidigare. Vi är inriktade på att handboll är nivåanpassat och ska kunna vara både tävling och skoj. Vi ger våra spelare möjligheten att ta steget mot handboll internationellt.

Vi gör det här för att vi älskar handbollen, våra spelare, tränare, föräldrar och vi har alla ett stort hjärta gult. Vi bränner inte broar, men undviker inte heller saklig debatt. Vår dörr är alltid öppen. Det ska vara lätt att träda in i klubben och även lätt att kliva ut i stora världen.

Vi är kanariefåglarna!

Med kamratlig hälsning,

HF ÅIFK:s styrelse

Tilläggsuppgifter ges av: James Mashiri, pressansvarig, media[ät]hfaifk.fi

Seuran uusimmat