Suomalaisen käsipalloilun taso matala? Seuran näkemys asiassa
Julkaistu: 13.04.2018 00.00

Suomalaisen käsipalloilun taso matala? Seuran näkemys asiassa

Ylen ruotsinkielinen urheilutoimitus julkaisi torstaina ÅIFK:n kasvattien ja nykyään ruotsalaisessa Önnereds HK:ssa pelaavien Christian ja Henrik Niemisen haastattelun. Christianin ja Henrikin suomalaisen käsipalloilun tasoon kohdistama kritiikki on herättänyt keskustelua seuran sisällä ja ulkopuolellakin. ÅIFK toivoo keskustelua suomalaisen käsipalloilun tilasta ja pitää aitoa kiinnostusta ja sitoutumista tason nostamiseen oikeana tienä kehitykseen. Se, että kaksi ruotsalaista pelaajaa, joiden juuret ovat Suomessa ja ÅIFK:ssa ovat valinneet ne paremmat mahdollisuudet, joita peli isommissa käsipallomaissa tarjoaa, on jotain mitä ÅIFK on tukenut ja edistänyt. Viimeisen vuoden kuluessa neljä pelaaja on lähtenyt ulkomaille seurastamme. Tämä, jos mikä, on tervetullut kehitys jota tuemme. Emme pidä kiinni nuoristamme kynsin hampain emmekä halua jarruttaa heidän kehitystään tai riistää mahdollisuuksia ja kokemuksia. Meillä on hyvä verkosto kansainvälisestikin.

Samalla olemme sitoutuneita siihen hyvään kehitykseen, jonka Suomen käsipalloliitto on eri tasoilla käynnistänyt suomalaisen käsipalloilun tason nostamiseksi. ÅIFK on vahvasti tukenut liitoa suomalaisen käsipalloilun kehittämisessä niin teknisellä, taktisella kuin strategisellakin tasolla. Olemme yhdessä muiden suomalaisten seurojen kanssa olleet ottamassa käyttöön klibbaa B-junnuille, pienentäneet C-junnujen aikanaan älyttömän isoa pallokokoa, kehittäneet juniorien kilpa- ja haastajasarjoihin jakautuvaa sarjajärjestelmää sekä kehittäneet aikuisten kilpasarjojen sääntöjä ja lisenssivaatimuksia ammattimaisempaan suuntaan. Monet näistä muutoksista ovat tapahtuneet kriittisen ja rakentavan keskustelun kautta. Monet ovat myös kohdanneet aikanaan jyrkkääkin vastustusta. Siksi meille on luonnollista, että olemme nyt avoimia sille, mitä Linnunpesästä ulkomaille lentäneet juniorimme haluavat kertoa. Kriitiikkiä kuunnellessamme, panemme myös ilolla merkille sen, että Suomen käsipalloliitto on viimeisen kahden, kolmen vuoden aikana tehnyt valtavia harppauksia strategisella tasolla ja organisaatiossa, tavoitteena luoda paremmat edellytykset suomalaisen käsipalloilun tason nostamiselle pitkällä tähtäimellä. Eli kritiikkiin on myös vastattu. Kehitys on maratonia. Ei sprinttiä.

Kolmas käsipalloforum syksyllä, säännölliset kehityskokoukset keväällä, käsipallolukio Kisakalliossa, käsipalloilijan urapolku, kumppanuus Turun seudun urheiluakatemian ja muiden kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa, School Tour ja yläkoululeiritykset muiden muassa ovat olennaisia osia matkalla tavoitetilaan Suomen Käsipallo 2020. ÅIFK:lla on oma strateginen tavoitetila 2021, joka ammentaa voimaansa näistä hankkeista.

Tosiasia on se, että suomalaisen käsipallon taso tänä päivänä on matala mitattuna määrissä, laadussa ja pisteissä. Tahdomme toimia tämän kehittämiseksi liiton ja muiden suomalaisten seurojen kanssa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana seuramme on kasvanut yli sadalla harrastajalla. Koulutamme valmentajiamme TS-järjestelmän piirissä tavoitteena tuottaa osaamista ja turvallisuutta valmentajille ja pelaajille. Meillä on aikaisempaan verrattuna useampia ja parempia joukkueita eri tasoilla. Me kehitämme käsipalloa jokaisen pelaajan tasolle sopivaksi ja käsipallo on meillä sekä kovaa kilpailu että hauskaa harrastetoiminta ilman ristiriitaa. Me etsimme pelaajillemme mahdollisuuksia kokeilla siipiään ja lentää kansainvälisesti.

Tämän kaiken teemme rakkaudesta lajiin. Isolla keltaisella sydämellä. Emme polta siltoja, mutta emme myöskään vältä asiallista keskustelua. Ovemme on aina auki. Voit aina tulla seuraamme ja myös lähteä meiltä isoon maailmaan.

Me olemme kanarialinnut!

Toverillisin terveisin,

HF ÅIFK:n hallitus

Lisätiedot ja yhteydenotot: James Mashiri, lehdistövastaava, media[ät]hfaifk.fi

Seuran uusimmat