Två Åbokillar till världens största handbollsklubb
Julkaistu: 20.05.2017 00.00

Två Åbokillar till världens största handbollsklubb

Vill satsa på handboll och bli proffs

Tvillingbröderna Christian och Henrik Nieminen funderade redan på nionde klassen att åka utomlands för att studera i ett handbollsgymnasium, men ansökningstiderna gick ut och saken fick vänta en säsong. Christian sökte först till IK Sävehof, vilket var ett klart val för honom. Snart följde också Henrik med. Nu väntar pojkarna på den slutliga bekräftelsen att de kan börja studera vid Partille idrottsgymnasium. Partille ligger 10 km från Göteborg centrum och 20 km från Göteborgs flygplats Landvetter.

Varför ville ni till Sverige?

– Valet är självklart då jag vill satsa på handbollen och göra en karriär. I Finland är Riihimäki Cocks den bästa möjligheten, så därför ville jag gå utomlands, lära känna nya spelare och lära mig mera om handboll, säger Henrik.

– Handboll är så mycket större i Sverige jämfört med Finland, särskilt i Västra Götaland där handbollen är en enormt stor sport, bedömer Christian.

Christians mål är att bli handbollsproffs och menar att det är meriterande att ha spelat i världens största handbollsklubb IK Sävehof. Han vill som vuxen spela som proffs i Tyskland eller Ungern.

– Sävehof är ett bra sätt att ta första steget, tycker Christian.

– Utvecklingskurvan i klubben är brant och pekar uppåt. Från klubben kommer de mera kända spelarna, så möjligheterna att bli bättre där verkar vara bra. Tränings- och handbollskulturen är ju helt annorlunda, så det är trevligt att komma in i något nytt, infaller Henrik.

Vad visste ni om IK Sävehof och Partille?

– Jag visste ju ganska mycket. Damerna spelar i Champions League och herrarna spelar i högsta serien. Många spelare som har åkt utomlands för att spela har just gjort det via Sävehof. Sävehof är världens största klubb och har många landslagsspelare, berättar Christian.

Om Partille visste jag att det är en förort till Göteborg ungefär i storlek med Raumo. Jag visste också att dom hade idrottsgymnasium, men inte hur det fungerar. Jag frågade därför efter om saken av Linnea Eklund, som går i Alingsås idrottsgymnasium, fortsätter han.

Pojkarna har funderat en hel del på det svåra med att kombinera studier och idrott. Först tänkte de att kunde jobba, men insåg att det som 17-åring utomlands kanske inte är så lätt att få jobb. Då talade de med klubben och sina kontakter och fick förslaget om idrottsgymnasiet.

– Så lär vi ju oss också att känna lagkompisarna då de går i samma skola, antingen på idrottslinjen eller annan linje, konstaterar Henrik.

– Det tar ju en tid att vänja sig då morgonträningarna börjar halv åtta och lunchen är efter det, men skolan bjuder även på morgonmål efter träningen tre gånger i veckan, berättar Christian om skolan.

På idrottslinjen får man också individuell träning. Träningsgruppernas storlek är sexton spelare. Spelare från IK Sävehof är ”gästande tränare” i skolan enligt sina spelpositioner.

Stödnät på plats

Hur känns det att bo borta hemifrån? Är ni oroliga för något?

– Det blir spännande att se hur det ska bli. Bo ensam, ta hand on hushåll och ekonomi, sköta och ta hand om sig själv. Vi har sökt stipendier för att få det att gå ihop ekonomiskt. Vi skaffar sommarjobb och dömer mycket matcher för att spara in pengar, säger båda två.

– Överlag så är ju Göteborg lite farligare och det händer en hel del. Vapenhot, rån och sådant är kanske lite vanligare i södra Sverige. Så man är ju så klart lite rädd då man är två 17-åriga killar som går hem på kvällen efter träningarna. Men vi har ju våra vänner, säger Henrik.

Killarna har ett bra stödnät. Deras vän, målvakten Linnea Eklund är i Alingsås och deras mammas moster bor också i Alingsås. Ulf Andersson som var tränare i Åbo för två år sedan är också i Partille. I Stockholm har pojkarna sin morbror Kaj och andra släktingar och vänner. Christian har också träffat en hel del nya vänner då han var på Tina Flognmans handbollskola i Forshaga.

En lite annorlunda skola

Magnus Garå, kontaktpersonen för skolfrågor vid Partille idrottsgymnasium, ställde upp för att berätta om skolan.

– Skolan har totalt cirka 500 elever. Ungefär 50 av dem har handbollsanknytning. Vi tar varje år in 15–20 elever på handbollen. De flesta stannar kvar de två första åren, men i årskurs 3 är det några som slutar; kanske mellan 0–3 varje år. De slutar oftast för att de märker att de inte kommer att bli elitspelare. Många som märker detta är dock kvar i träning för att de tycker att det ändå är kul, och kanske vill de vara kvar i handbollsfamiljen som domare, tränare eller ledare. Vi har möjlighet att ge utbildning till de funktionerna också, berättar Magnus.

Till skolan kommer elever från hela Sverige, från Piteå i norr till Gotland i söder. Skolan har även haft studenter från Finland och Tyskland och nu en student från Norge. Skolan erbjuder boende i samma husbyggnad som skolan. För de som kommer utifrån, och bor själva, erbjuds lektioner i matlagning(!) Från husbyggnaden är det 100 meter till den nybyggda Partille Arenan, där det finns två handbollsplaner, gym, sjukgymnast, restaurang, konferensmöjligheter med mera. IK Sävehof har sina lokaler i arenan.

– Vi är väldigt stolta över [arenan]. Skolan ligger i Partille centrum och där finns det ett stort köpcentrum. Närheten till Göteborg gör också att man kan ta del av det stora utbud en så stor stad kan erbjuda, svarar Magnus.

I årskurs 1 har man tre handbollspass i veckan. De går ut på att bli, individuellt, bättre handbollsspelare. I åk 2 och 3 tillkommer ytterligare en lektion i veckan. Den syftar till att lära sig kost- och näringslära, egenträning av olika fysiska kapaciteter, skadeförebyggande träning med mera. Denna kurs läses tillsammans med de andra idrottseleverna på skolan.

Ta initiativ och tro på Dig själv

Vilka råd skulle ni ge till andra som funderar på att åka utomlands för att spela och studera?

– Man måste våga ta initiativ, tro på sig själv att man klarar sig utomlands och våga ta beslutet, säger Henrik.

– Då man kontaktar klubbar ska man skicka ut till alla, men också kolla vad laget handlar om, vilka målsättningar och hurdan verksamhet dom har, påminner Christian.

– Man måste vara beredd på at jobba mera på träningarna än här. Tävlingen är hårdare. Om man inte håller sin nivå och är dålig finns det nog alltid någon annan som tar din plats, sammanfattar Christian.


Faktaruta: En typisk gymnasiedag med träning och studier

  • 7.00–7.30 Man kommer till Partille Arena och byter om till träningen som börjar klockan 8.00. Instruktörerna bestämmer över vilka grupperingar det blir för dagen. Det kan bli uppdelat på kön eller ålder, eller inte alls. (blandgrupper). Det finns två stora handbollshallar att vara i samt ett alldeles nytt gym. Det kan då handla om individuell styrketräning, eller styrketräning i grupp. Det kan också vara så att det ges tid åt att nöta handbollsspecifika detaljer, eller mer systemövningar.
  • 9.15 När handbollspasset är slut vid är det dags att gå till skolans kafé för att äta frukost. Bröd med två olika pålägg, filmjölk med müsli eller corn flakes samt mjölk. Ibland har vår värdinna lyxat till det med ägg eller kycklingröra. Vill man, kan man även få en kopp kaffe. Frukosten äter man ihop med de andra idrottande eleverna. Förutom handboll har vi även fotboll, ishockey och bowling. Från hösten 2018 hoppas vi även att vi kommer kunna erbjuda friidrott.
  • 10.20 Lektionerna börjar. Vilken lektion man har beror på vilket program man valt att gå.
  • 11.30 Dags för lunch i skolans matsal.
  • 12.30 På eftermiddagen har man mellan 1-3 lektioner. Har man sedan tidig träning på fritiden kan man stanna i skolan och äta mellanmål, eller studera innan träningen börjar.
  • 14-16 Skolan slutar och dagen fortsätter med egna träningar och fritid.

Faktaruta: IK Sävehof

  • Grunder: Grundad år 1950. IK Sävehof (IKS) vill fostra bra samhällsmedborgare, IKS satsar på ungdomar, IKS satsar på tjejer och killar, IKS satsar på elit och bredd.
  • Storlek: 1 300 aktiva medlemmar, 50/50 flickor och pojkar, cirka 210 tränare i klubben. 107 lag i seriespel 2017–18.
  • Samarbete och profiler: IKS ansvarar för Partille Gymnasium, Jonas Larholm är huvudtränare där. IKS klubbdirektör är Stefan Albrechtson, damtränare Henrik Signell och sportchef Anders Eliasson.
  • Faciliteter: Den nybyggda Partille Arenan med två hallar på 4 300 personer respektive 400 personer och stort 1 700 m 2 gym. I kommunen finns totalt 11 hallar som IKS nyttjar.
  • Svenska mästare: Damer 1993, 2000, 2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016.
    Herrar 2004, 2005, 2010, 2011, 2012.

Publicerad på hemsidan 26 maj 2017. Ursp. publicerad 13 maj 2017 i Handbollskamraten 2017, sid 6–7

Seuran uusimmat