Handbollskottet – en rörelse från tå till fingerspets
Julkaistu: 18.05.2017 00.00

Handbollskottet – en rörelse från tå till fingerspets

Handboll är en fysisk kontaktsport, och som i alla idrottsgrenar är skador något som inte går att undvika. Förutom knä- och vristskador hör axelskador till något som allt för ofta framkommer. Ofta beror axelsmärtor på felbelastning vilket orsakar obalans i muskulaturen och rörelsemönstret eller på akut skada. För unga är vanliga skador t.ex. skador i leden mellan nyckelbenet och skuldran eller att axeln går ur led.

Axeln är en kulled som är kroppens rörligaste led. Axeln består av skuldrans ledskål och överarmens huvud. Skulderbladet länkas med nyckelbenet distalt och genom nyckelbenet länkas axeln via bröstbenet till bröstkorgen. Bröstkorgens och bröstryggens position påverkar skulderbladets ställning. Skulderbladet i sin tur omges av muskulatur som stöder skulderbladet till bröstkorgen och som rör på skulderbladet. Denna muskulatur sträcker sig både mot nacke och rygg. På grund av att axelleden är så rörlig kräver det bra stödmuskulatur kring skulderbladet. Skulderbladets rörelse och position har stor betydelse för axelns rörelsemönster. Om skulderbladsmekanismen inte fungerar som den ska kan detta orsaka smärta och felbelastning i axeln, arm, nacke och rygg.


Kaströrelsen är ett snabbt händelseförlopp i en kinetisk kedja ända från stödfoten upp till handen. Det är synergi och koordinerad rörelse för att få störst möjliga kraft i skottet. Rörelsen startar från foten och benet för att förmedla kraften genom bålen upp mot armen. Det krävs en stabil höft och bål för att få kraften upp till axeln och skuldran som för armen bakåt och sedan från utåtroterade läget slungas arm och axeln framåt i en kraftig inåtrotation och kastet finjusteras genom handledens rörelser. Om någon del i denna kinetiska kedja är i obalans påverkar det kastets rörelsemönster. Handbollskottet är dock inte så enkelt att redogöra för, kraften i kroppen förmedlas på olika sätt beroende på utgångsläget. Beroende på om spelaren får skjuta fritt utan kontakt, från marken eller uppe i hoppskott, med sidokontakt eller mera lutandes i sidoläget, Handbollskast är så mångdimensionerat att kroppen ska vara färdig att förmedla kraften från alla utgångslägen vilket även kräver att man inriktar sin träning på att förstärka kroppen och rörelsemomenten mångsidigt.

Det som sker i axel och arm under kastet är att delta-muskeln för armen upp över axelnivå, rotator cuff justerar överarmens ställning i ledskålen. Rotator cuff musklerna (supraspinatus, infraspinatus och teres minor) för axeln i utåtrotation och för att detta ska vara möjligt håller skulderbladets stödmuskulatur - serratus anterior och de muskler som för skulderbladet bakåt (mittersta delen av trapezius, rhomboideus och levator scapulae) skuldran stabilt så överarmen kan roteras. Stora bröstmuskeln (pectoralis major) och breda ryggmuskeln (latissumus dorsi) ger kraft i skottet framåt.


Handbollsspelare upprepar kaströrelsen flera hundra gånger i veckan, en rörelse som lätt kan bli ensidig och orsaka obalans i muskulaturen kring axeln. Detta kan resultera i symptom som smärta under kaströrelse, värk efter träning eller match och så småningom i kompenserande rörelser för att undvika denna smärta. Om en spelare upplever besvär under kaströrelsen är det viktigt att låta en till exempel fysioterapeut undersöka axelledens rörlighet, musklernas längd och styrka. Sedan får spelaren individuella övningar för att töja eller förstärka musklerna kring axel, skulderblad och bål.

Preventiv träning för att undvika skador är en viktig del av träningen. Genom att förstärka stödmuskulaturen kring axel och skuldra kan man minska risken för felbelastning. Eftersom rörelsen i kasten riktar sig framåt och det sker ständig inåtrotation av axelleden är ofta framsida av axeln spändare. Detta kan resultera att skulderbladets ställning förändras och muskulaturen på baksida av axeln och skulderbladet blir ”för långa” och svagare. Preventiv träning av axeln ska innehålla motrörelse till skottrörelsen för att få balans i muskulaturen. Det är viktigt att mångsidigt träna rotator cuff -muskulaturen men även stödmuskulaturen kring skuldran.

Sandra Råholm
fysioterapeut och tränare för miniflickor


Seuran uusimmat