ÅIFK - HK Pötsi  41 - 22

Samppalinnan palloiluhalli

Klar seger för ÅIFK mot HK Pötsi

ÅIFK-HK Pötsi 41-22 (22-9)

ÅIFK inledde på onsdagen säsongen med match mot HK Pötsi i Finska Cupens första omgång. Det unga herrlaget, med 26-årige Andreas Nyström som nestor och lagkapten, tog en rivstart och drog ifrån till 5-2 efter fem minuters spel och ytterligare 9-3 vid tio minuter. HK Pötsi hämtade sig aldrig riktigt och blev varma i rocken efter en kvart, och hängde med ganska bra i tio minuter. Mot slutet av första halveleken ryckte kanariefåglarna igen ifrån och tog matchen från 16-7 till 22-9 vid pausvilan.

Tongivande under första halvleken var Isak Lehvonens kontringar och Santeri Maijala, som spelade med hög effekt. Markus Aspelin mellan stolparna var mycket stabil.

I andra halvleken fick publiken se nyförvärvet Mirsad Tursunovic ställa sig mellan stolparna. Han inledde matchen med en kvalificerad räddning och gjorde kort därefter ett mål (!) med långt kast över HK Pötsis målvakt Jaska Horelli, som också gjorde sin officiella debut mellan stolparna.

Trots fula siffror; 29-15 efter 40 minuters spel, så höll HK Pötsi flaggan högt och spelade proffsigt hela matchen ut. Emeritusspelarna gav inte efter, utan den sista kvarten följdes lagen tätt åt, även om ÅIFK vann den 15 minuters perioden 8-7.

HK Pötsis tränare Toni Aalto om matchen:

– Tämä ottelu pelattiin meille kuukauden liian aikaisin — tai 15 vuotta liian myöhään. Emme ole koskeneet palloon tai treenanneet sitten viime ottelun. Nyt säästeltiin vähän, eikä haluttu loukkaantua, konstaterar Aalto med en glimt i ögat.

– ÅIFK:n nuorilta pelaajilta tuli hyviä haastamisia ja he menivät läpi heti kun annettiin vähän tilaa, berömmer Aalto sina motståndare.

Kausi alkoi matsilla liigajoukkuetta vastaan. Viime kaudella olitte divarin kärkeä ja otitte myös SM-liigakarsinnoista voitot. Mitkä ovat tavoitteenne kaudelle?

– Me ei lähdetä tahallaan häviämään. Tänään rahkeet eivät riittäneet, mutta me inhoamme häviämistä. Joka peli tästä eteenpäin lähdetään voittamaan, avslutar Toni.