ÅIFK - HIFK  23 - 32

Samppalinnan palloiluhalli

Cainberg på rekordjakt då HIFK besegrade Åbodamerna

ÅIFK-HIFK 23-32 (9-18)

I onsdagens IFK-möte mellan Åbo och Helsingfors inledde ÅIFK matchen trevande. HIFK, som saknade sin tongivande linjespelare Ella Holopainen, men annars var fullsatt och förstärkt med två nya spelare, var genast inne i matchen. HIFK tog upp en två måls lucka redan på tredje minuten. HIFK började snabbt springa ifrån och 5-7 vid elva minuter förvandlades snabbt till 6-12 vid 15 minuter. Därefter gjorde HIFK två mål för varje mål av Åbodamerna. Första halvan av matchen skrevs till HIFK med siffrorna 9-18.

Linda Cainberg, som var på hugget från början till slut, noterades i matchens tionde minut för sitt tredje mål i matchen som var hennes 1709:e mål i högsta serien. Cainberg kom med det målet jämsides med Micaela Aarnio, som tidigare toppat den inofficiella statistiken. Övriga spelare som gjort över 1700 mål i damernas högsta serie är Maria Hyppönen och Barbro Österman, men exakta siffror finns tyvärr inte tillhanda i skrivande stund.

I andra halvleken marscherade ett piggare hemmalag på planen. HIFK fick styra och ställa i ännu sex minuter och öka luckan till 12-24, innan Åbodamernas jakt började. De sista 24 minuterna av matchen gick till ÅIFK med siffrorna 11-7, men HIFK var trots allt klar segrare med de något uppsnyggade slutsiffrorna 23-32. Matchens stjärna och stjärnspelare var rättvist Linda Cainberg, som gjorde 10 mål. HIFKs måldrottning Johanna Hilli nöjde sig med 9 mål. ÅIFKs bästa var före detta HIFK-spelaren Amanda Salenius som gjorde sitt säsongbästa resultat med fem mål i den gulsvarta tröjan.

Linda Cainberg, Du gjorde i matchens tionde minut ditt 1709:e mål i damernas högsta serie och gick efter det förbi Micaela Aarnios rekord. Hur känns det?

– Bra. Det känns ju bra.

Efter 1000 mål brukar de flesta lägga skorna på hyllan och få sina skjortor frysta. Hittar Du ännu utmaningar och motivation i handbollen?

– Det blir ju ofta så på våren att man funderar på om man ska fortsätta. Men vi har ju Challenge Cupen, så har jag landslagsspelet som är motiverande.

– Du har spelat handboll i 23 år och gjort över 1700 mål. Känns det inte tungt ibland?

Jag märker att jag inte återhämtar mig på samma sätt mera. Då måste man fundera mera över hur man tränar, men jag har haft turen att klara mig ganska skadefri – utan stora skador – och jag känner att jag är i bra skick.