ÅIFK:n A-pojat Kolding Kempa Cupissa pääsiäisenä
Julkaistu: 19.04.2019 00.00

ÅIFK:n vanhin juniori-ikäluokka, A-pojat, matkasivat pääsiäisenä Tanskan Koldingiin osallistuakseen kansainväliseen turnaukseen: Kempa Cupiin. Turnauksessa A-pojat osallistuviat 2000-2001-poikien sarjaan, jossa oli mukana turkulaisten lisäksi saksalaisia, tanskalaisia ja norjalaisia joukkueita. Alkulohkopelit pelattiin lauantaina 20.4. ja loppupelit sunnuntaina sijoitusten mukaan. Turnauksen päänäyttämönä toimi Tanskan pääsarjajoukkue KIF Koldingin kotikenttä Sydbank Arena.

Matkaan lähdettiin 14 pelaajan, kolmen valmentajan ja joukkueenjohtajan voimin. Reissu päätti A-poikien sisäpelikauden ja turnauksen jälkeen pojat jäivät kahden viikon harjoitustauolle. Treenit jatkuvat toukokuussa ja kausi päättyy perinteiseen Siuntio Cupiin toukokuun lopulla.

Matkapäivä 19.4. – Pitkäperjantai

Joukkue kokoontui perjantaina aamuviideltä Turun lentokentälle, josta lennettiin Helsingin kautta Billundiin. Tanskan maaperälle laskeuduttiin yhdeksältä paikallista aikaa. Billundin lentokentälle saavuttuamme vuokrasimme kaksi minibussia, joiden etsintä osoittautui yllättävän hankalaksi. Matkamme Billundissa jatkui Tanskan suurimman nähtävyyden, Legoland Billundin, viereen aamupalalle.

Aamupalan jälkeen suuntasimme kohti Koldingia. Majoituksiin päästyämme lähdimme syömään paikalliseen ravintolaan, jossa söimme maittavat annokset aasialaistyylistä ruokaa. Päivän ohjelmaan kuului vielä lyhyet harjoitukset, avajaisseremonia sekä Tuomas Laineen järjestämä tietovisa. Kaiken kaikkiaan matka Turusta Billundiin ja Billundista Koldingiin sujui varsin rattoisasti. Illalla väsynyt joukkue vetäytyi keräämään voimia lauantaiaamun otteluun.

Teksti: Isak, Kalle, Santeri

Lauantai 20.4. – Lohkopelit

Ensimmäisen pelipäivän aamuna joukkue heräsi virkeänä ja siirtyi aamupalalle Sydbank Areenalle. Pienen ruokalevon jälkeen alkoi valmistautuminen turnauksen ensimmäiseen otteluun (otteluista tarkemmin alempana). Toinen peli pelattiin lyhyen levon jälkeen 13.15. Lounaalla kävimme paikallisessa pastabuffetissa, minkä jälkeen kolmas ottelu pelattiin hieman myöhässä aikataulusta n. 17.00.

10.50 ÅIFK - HSG Grüppenbühren/Bookholzberg (GER) 10-16 (4-8)

Turnaus alkoi ottelulla saksalaista HSG Grüppenbühren/Bookholzbergiä vastaan, joka marssitti vähemmän yllättäen kentälle selkeästi turkulaisia isokokoisemman joukkueen. Saksalaiset olivat alusta alkaen hieman niskan päällä valtaisalla juoksuvoimallaan. Pelin tempo oli todella kova, yksikään A-nuorten sarjapeli ei pääse lähellekään intensiivisyydellään. Turnauksen alku oli rohkaiseva, mutta ensimmäinen vastustaja oli vielä parempi.

Läpi ottelun varma puolustuspeli ja vahva maalivahtipeli pitivät ÅIFK:n pystyssä, mutta ensimmäisen puoliajan vaisu hyökkäyspeli päästi saksalaiset karkumatkalle. Toisella puoliajalla Isak Lehvosen vahvat haastot avasivat maalintekopaikkoja muulle joukkueelle ja samalla hyökkäyspäähän löytyi kaivattua uskallusta. Ottelu meni kuitenkin ansaitusti saksalaisille ja IFK vetäytyi huoneisiinsa keräämään voimia seuraavaan otteluun.

”Turnauksen alku oli rohkaiseva, mutta ensimmäinen vastustaja oli vielä parempi. Uutta latausta ja kohti seuraavaa matsia!”,
kommentoi valmentaja Valto Kuusisto ottelun jälkeen.

Maalintekijät: Jonne Karttunen 3, Santeri Maijala 3, Mikael Pesonen 1, Jussi Brummer 1, Benjamin Fellman 1.
Torjunnat: Kärppä Virtanen 4 ja Samuel Edberg 2.
Varoitukset: Kalle Kankaanpää
Ulosajot: Mikael Manderoos, Jussi Brummer

13.15 SG Schalksmühle-Halver Juniors (GER) – ÅIFK 14-18 (7-8)

Tunnin tauon jälkeen toisessa pelissä oli vastassa niinikään saksalainen Schalksmühle-Halver Juniors. Turkulaisten puolustus otti alusta alkaen ohjat pelistä eikä päästänyt vastustajan vahvasti haastaneita pelaajia keskeltä lävitse. Toisessa päässä hyökkäys jauhoi hyviä maalintekopaikkoja ja erityisesti Santeri Maijala käytti syntyneet 1v1-tilanteet surutta hyväkseen vieden kahdeksassa minuutissa ÅIFK:n 1-5 johtoon. Puoliajan lopulla vaihdot ja vastustajan korkeampi puolustus hieman sekoittivat IFK:n pakkaa ja tauolle mentiin maalin johdossa 7-8.

Toisella puoliajalla ÅIFK tuli taas terävästi puolustaen ja kontraten kolmen maalin kaulan. Lisäksi asemahyökkäyksessä Isak Lehvonen onnistui purkamaan vastustajan korkean puolustuksen vahvoilla haastoillaan ja avaavilla syötöillään. Ottelu oli 6 minuuttia ennen loppua turvallisesti lukemissa 9-14. Loppuhetkillä ottelun tuomarikaksikko otti roolia tuomiten molemmille joukkueille kyseenalaisia jäähyjä ja toisaalta jättäen ne selvät viheltämättä. Hetkellisesti ÅIFK olikin kahden miehen vajaalla ja sekoilun päätti vielä vastustajajoukkueen valmentajalle tilanteesta annettu varoitus. Ottelu päättyi kuitenkin selvään 14-18 voittoon ja tuomarit tulivat, kotimaan kentiltä tuttuun tapaan, pahoittelemaan päivän esitystään.

”Puolustus onnistui ottelussa erinomaisesti ja pystyttiin sitä kautta kontrolloimaan ottelun tempoa. Selvittiin vielä loppuhetkien sekoilustakin voittajina!”,
kommentoi Valto Kuusisto ottelun jälkeen.

Maalintekijät: Santeri Maijala 5, Isak Lehvonen 4, Mikael Manderoos 3, Jussi Brummer 2, Jonne Karttunen 2, Benjamin Fellman 1, Kalle Kankaanpää 1.
Torjunnat: Kärppä Virtanen 2 ja Samuel Edberg 3.

16.50 SG Banzkow-Leezen (GER) – ÅIFK 17-17 (7-8)

Alkulohkon viimeinen ottelu pelattiin SG Banzkow-Leezeniä vastaan. Kontrapelaamisella turkulaiset ottivat 1-4 johdon, kun saksalaiset hakkasivat päätään turkulaismuuriin. Väsyneen IFK:n valtasi pienoinen hyvänolontunne, kun vielä samaan aikaan pelaajia kierrätettiin, pääsivät kotijoukkueen viivat tekemään useamman helpohkon osuman.

Toisen puoliajan alkuun IFK kontrasi taas useamman maalin eron, mutta kolme peräkkäistä ylärimaa ottelua tapettaessa piti kotijoukkueen kahden maalin päässä. Valtaisan saksalaisyleisön kannustamana alkoivat kotijoukkueen heitot uppoamaan ja vastaavasti suomalaisten puntti hieman tutisemaan. Kotijoukkue menikin ottelussa vuorostaan maalin johtoon 15-14. Loppuhetkillä takaisin kentälle vaihdetut Isak Lehvonen ja Santeri Maijala osoittivat valtaisaa voitontahtoa ja toivat joukkueen vielä tasoihin lukemiin 17-17. Viimeinen hyökkäys ei tuottanut ÅIFK:lle osumaa ja väsyneen joukkueen taistelu tuotti yhden pisteen ja paikan A-jatkolohkossa kuuden parhaan joukossa. Sunnuntaina saatiin siis vielä pelejä koko rahalla, kun A-loppupelit takasivat kolme peliä viimeiseen turnauspäivään.

”Kansainvälisiä pelejä maajoukkueessa pelanneet pojat erottuvat selkeästi joukosta, koska he pystyvät ottamaan tässä tempossa isoa roolia. Rutiinin puute näistä peleistä näkyy osassa pojissa ja tiukassa paikassa menee vähän sormi suuhun. Pelit ovat loistavia täällä, näitä kovia pelejä tarvitaan lisää!”,
kommentoi joukkueen valmentaja Tuomas Laine ottelun jälkeen.

Maalintekijät: Santeri Maijala 5, Isak Lehvonen 4, Mikael Manderoos 1, Rasmus Norström 1, Benjamin Fellman 1, Emil Långstedt 1, Kalle Kankaanpää 1, Jonne Karttunen 1.
Torjunnat: Samuel Edberg 3, Eero Virtanen 3.
Varoitukset: Kalle Kankaanpää, Benjamin Fellman, Isak Lehvonen.

Onnistuneen pelipäivän jälkeen menimme Koldingin keskustaan hampurilaisille. Palasimme hotellille viettämään vapaa-aikaa ja vastaamaan Tumpin kinkkisiin tietovisakysymyksiin. Klo 22 joukkue rauhoittui nukkumaan ja lataamaan akkuja jatkopelejä varten.

Päivän kohokohtana otettiin käyttöön "tsempparimitalit", joita jaetaan mm. myöhästymisistä ja unohteluista. Tämän päivän palkitut ovat Emil, Rasmus ja Jussi.

Teksti: Eero V., Saska, Jonne, Rasmus

Sunnunta 21.4. – Loppupelit

Päivä alkoi aikaisin 6.45 herätyksellä, jonka jälkeen söimme aamupalaa pienellä kiireellä. Pelihalli Fredericia Center oli puolentunnin ajomatkan päässä. Saavuttuamme paikanpäälle pelasimme ensimmäisen jatkosarjaottelun melkein heti klo 9.00. Pelin jälkeen söimme välipalaa ja valmistauduimme seuraavaan otteluun. Voitetun toisen jatkosarjaottelun jälkeen siirsimme nälkäiset katseemme tulevaan pronssiotteluun ja kaikki koettivat palautua mahdollisimman hyvin tulevaa ottelua varten.

Voitetun pronssiottelun jälkeen lounastimme Fredericia Centerin ravintolassa lounasta ja hotellimatkan jälkeen saimme pari tuntia vapaa-aikaa. Tuona aikana suurin osa joukkueesta nukkui rankan päivän jäljiltä. Illalla kävimme katsomassa sarjamme finaaliottelua, jonka jälkeen seurasimme pitkää mitaliseremoniaa, jonka lopuksi saimme viimeisenä ikäluokkana pronssimitalimme.

Päivän kohokohta, mitalisijan lisäksi, oli Jussin päästämä lemuava leija suoraan hallityöntekijän kasvoille.
Lue otteluista lisää alta otteluraporteista.

Teksti: Benjamin, Jussi, Miksu ja Läski.

9.00 Kolding IF (DEN) – ÅIFK 17-11 (11-7)

Jatkolohko A:n ensimmäinen ottelu oli edessä lauantaiaamuna klo 9.00 uudessa, vuonna 2018 valmistuneessa Fredericia Idrætscenterin käsipalloareenassa. Jatkolohkon ottelut pelataan areenan komealla pääkentällä.

Otteluun ÅIFK tuli vahvasti ottaen kontrapelaamisella jälleen 1-3 johdon ennen kotijoukkueen heräämistä. Hiljalleen kotijoukkueen todella vahva takarakentajaosasto jauhoi asemahyökkäyksellä jatkuvasti hyviä heittopaikkoja keskelle ja laidoille isoon kulmaan. Vastaavasti ÅIFK:n hyökkäyksissä turhan moni heitto paukkui tolpasta ulos tai sivuverkkoon ja puoliajalla ero oli -4 maalia.

Toisella puolikkaalla ÅIFK tuli jälleen muutaman maalin päähän, mutta arviolta esiteini-ikäinen tyttötuomaripari suli ottelun paineessa. Läpiajotilanteessa telottu Miksu Manderoos sai palkinnoksi vain vapaaheiton, jonka jälkeen muutama pilkkukin jäi vielä viheltämättä molemmissa kenttäpäädyissä. 7 minuuttia ennen loppua ottelu oli taputeltu, kun Kolding oli ottanut 16-10 johdon. Loppuhetket nähtiin kuumien maalivahtien näytöstä, kun tanskalaismaalivahti nollasi turkulaisten 7v6-yritykset ja toisessa päässä Samuel Edberg otti muutaman komean torjunnan. Lopputulos 17-11 tanskalaisille.

Seuraavana vastaan oli asettumassa lohko-B:n voittaja Odense Midfyn Tanskasta.

”Pärjäsimme nopealla tempopelillä. Vastaavasti kotijoukkue luotti vahvaan asemapeliinsä, kun takarakentajien ristipelissä kolmosemme olivat aika mankelissa. Se oli hienoa, vahvan asemahyökkäyksen näytöstä.”,