Tapahtumarikkaan B-kauden jälkeen kohti AP-pelejä
Julkaistu: 27.05.2018 00.00

Tapahtumarikkaan B-kauden jälkeen kohti AP-pelejä

Åbo IFK:n B-juniori-ikäluokka lähti kauteen 17-18 nälkäisenä edelliskauden viidettä sijaa kirkastamaan, mutta joutui lopulta pettymään FINAL FOUR-paikan jäädessä vain haaveksi. Kauden alla B-poikien (2001-2002) ikäluokka kasvoi 18 pelaajaan ja vanhan valmennuskolmikon (Aku Kuusisto, Tuomas Laine ja Andreas Nyström) lisäksi myös Valto Kuusisto hyppäsi kelkkaan mukaan.

Kauteen lähdettäessä joukkue ilmoittautui B-poikien SM-sarjaan, joiden lisäksi osalle pojista oli luvassa myös A-poikien pelejä seuran pienehkön A-junioriringin vuoksi. Kauden alla Käsipalloliitto pudotti vielä pienimuotoisen pommin ilmoittaessaan BP- ja AP-sarjojen kolminkertaisesta sarjajärjestelmästä ja täten lisääntyvästä ottelumäärästä. Kun joukkue oli vielä lisäksi syksyksi varannut perinteisen Lidingö Cup-turnauksen, suunnitellut välipäiviksi harjoitusleirin Tukholmaan ja päättänyt osallistua keväällä 2018 Potatiscupen-turnaukseen, ei jäänyt enää epäselväksi tulevan käsipallokauden olevan kiireisempi kuin koskaan.

Joukkueen kesän harjoittelukausi sujui hyvissä merkeissä. Kesäkuussa joukkue harjoitteli vielä yhdessä ja järjesti onnistuneen viisipäiväisen Team Building-leirin Laitilassa koko porukan voimin. Heinäkuun pojat harjoittelivat omatoimisesti ja elokuun alusta rinki aloitti yhteisen valmistautumisen pian alkavaan käsipallokauteen.


B-poikien Team Building-leiri kesäkuussa 2017

Elokuun puolivälissä B-pojat osallistuivat kolmella joukkueella Beach-turnaukseen ja syyskuun ensimmäisen viikonlopun joukkue vietti perinteiseen malliin Lidingö Cup-turnauksessa Tukholmassa. Joulun välipäivinä joukkue matkusti Tukholmaan neljäksi päiväksi ja vietti onnistuneen harjoitus- ja otteluleirin yhteistyössä Huddinge IK:n kanssa. Huhtikuun puolivälissä pojat viettivät viisi päivää Potatiscupen-turnauksessa, josta tuomisina oli viime vuoden BP-mestareiden tapaan B-finaalin voitto. Potatiscupen-matka oli hyvä positiivinen noste joukkueen keväälle!


Välipäivien harjoitusleiri Huddinge IK:n kanssa ja yhteiskuva yhden Staffanin kanssa joulukuussa 2017

Syksyn sarjapelikausi oli B-pojilta poikkeuksellisen rikkonainen ja tulokset jäivät heikoiksi. Lokakuun alusta alkanut loukkaantumiskierre vei pahimmillaan 7 poikaa samaan aikaan sairastuvalle ja pahimmillaan marraskuussa kuudesta takarakentajasta yksi oli pelikuntoinen Hankoa vastaan pelatussa kotiottelussa. Iso ikäluokka kuitenkin mahdollisti pelien pelaamisen ja uusia vastuunkantajia kaivettiin esiin ehkä hieman tavallisista poikkeavillekin pelipaikoille.

Valitettavasti uusi vuosi ei tuonut mukanaan uusia kujeita. Ensin parhaan maalintekijän Eero Laineen rannevamman uusiutuminen vaati toivottua pidemmän toipumisajan, viivapelaaja Leevi Riihelän vuosien takainen nilkkavamma ajautui leikkauskuntoon ja Paraisilta saapuneen heittäjävahvistuksen Filip Jansenin kärsi olkapäävamman keväällä. Poikien peli kuitenkin parani hiljalleen kevään edetessä, mutta todelliseen kiriin tavoittelemastaan FINAL FOUR-lopputurnauspaikasta joukkue ei kuitenkaan pystynyt.

”Olipa melkoisen vauhdikas sarjapelikausi, ainakin pelejä ja reissaamista on riittänyt. Kauden viimeisen viikonlopun pelit kuvaavat hyvin kauttamme, joka on ollut todella ailahteleva. Atlas vieraspelin toinen puoliaika osoittavat millä tasolla pystymme parhaimmillamme pelaamaan, kun taas ensimmäinen oli todella heikkoa tekemistä. Myös kevään kotiottelu sarjakärki GrIFK:iä vastaan oli onnistunut, mutta pelimme taso on ailahdellut kokoonpanonkin paljon vaihtuessa. Paljon muuta hyvää on toki kaudelle mahtunut ja moni poika on nostanut tasoaan. Kesäkauden jälkeen mennään taas vaan kohti tulevaa!”,
pohti kokenut valmentaja Tuomas Laine mennyttä kilpailukautta.

ÅIFK:n B-poikien kaudesta voitaisiin jokainen poika nostaa esille yksittäisistä onnistumisistaan, mutta päättyneellä kaudella huomioitavaa oli erityisesti Niko Heinosen ja Emil Långstedtin ottamat kehitysaskeleet. Niko täytti kauden mittaan isot saappaat erityisesti puolustuspäässä osoittaen ajokoiramaista periksiantamattomuutta vastustajan pysäyttämiseksi. Emil kasvoi A- ja B-poikien otteluiden myötä monipuoliseksi ja itse peliä lukevaksi pelintekijäksi, joka pystyy hyökkäyspäässä tunnistamaan viisaimmat pelivalinnat. Pitkittyneen loukkaantumisensa jälkeen kentälle palannut Eero Laine oli myös tärkeässä osassa joukkueen kevään viimeisiä pelejä ja kirjauttikin lopulta sisäisen maalipörssin voiton itselleen tuoden samalla juonikkuutta koko joukkueen hyökkäyspelaamiseen.

Onnistuneen ja kaipaamansa ehjän kauden pelasi myös joukkueen vasen pakki Benjamin Fellman. Pojan kaksi aikaisempaa kautta ovat menneet piloille erinäisten loukkaantumisten häiritessä harjoittelua ja pelaamista, mutta nyt ehjän kauden aikana ”Benna” otti isoja askeleita niin puolustuspäässä kuin myös hyökkäyksessä. Puolustuksen keskellä pelaava Fellman on johtanut joukkojaan hyvällä kommunikoinnillaan ja oikea-aikaisilla liikkeillään. Päättyneellä kaudella kehitystä on löytynyt myös hyökkäyspäähän heittovalikoiman monipuolistuessa ja parantuneiden voimakkaiden haastojen ollessa puolustajille vaikeita pysäyttää. Näiden avulla nuori mies kirjauttikin tililleen komeat 93 sarjapelimaalia.


”Vastuun saaminen on ollut kivaa ja pelaajana olen kasvanut tosi paljon. Oma treenimäärä on kasvanut akatemiasta ja sieltä on tullut enemmän myös voimaharjoittelua mukaan. Vaikka tulos onkin hieman pettymys, joukkueen yhteistyö on taas kasvanut paljon ja muuten tämäkin on ollut onnistunut kausi!”,
kertoi joukkueen aloittavan vasemman pakin paikan vallannut ja ensimmäisen miesten liigapelinsäkin keväällä pelannut Benjamin Fellman päättyneestä kaudestaan.

Päättyneellä kaudella joukkueen tilastoihin kertyi 187 harjoitus, ottelu- ja turnaustapahtumaa. Sarja- ja turnauspelejä kertyi pelkästään B-pojista yli 50 kappaletta. Tunnollisimman harjoittelijan palkinto menee maalivahti Samuel Edbergille komealla 97% läsnäolollaan kaikissa tapahtumissa. Joukkueen sisäisen maalipörssin, kaikki ottelut huomioiden, voitti vasenkätinen pallotaikuri Eero Laine 158 osumallaan. Eniten otteluita (43) kertyi Saska Soinille ja Emil Långstedtille, jotka tosin urakoivat näiden lisäksi myös A-poikien peleissä. Tilastojen valoissa kovaotteisimman pelaajan titteli menee vähemmän yllättävästi Benjamin Fellmanille (15 varoitusta, 18 ulosajoa ja 1 sulkeminen), jolle puolustuspään poliisina hääriessä rikkeitä kertyy ymmärrettävästi hieman enemmän.

”Kausi on onnellisesti pulkassa. Osalle pojista Turun Seudun Urheiluakatemia toi kaivatun nosteen harjoitusmääriin ja muutenkin pelejä tuli täksi kaudeksi lisää, joten kehitystä saatiin takuulla. Loukkaantumiset tietysti vähän varjostavat päättynyttä kautta, mutta muuten tämä on ollut taas todella onnistunut vuosi. Ensi kaudella suurin tavoite on saada jätkät pysymään ehjinä, sillä mistään määrästä harjoittelua ei ole hyötyä, jos urheilija ei saa tehdä töitä terveenä. Kehitystä tulee takuulla ja tämän ikäluokan kanssa on todella mukava tehdä hommia!”,
pohti joukkueen päävalmentaja Aku Kuusisto kauden päätyttyä.


B-poikien kausi päättyi Siuntio Cupiin ja nyt edessä on valmistautuminen seuraavaan käsipallokauteen. Suurin osa porukasta jatkaa suoraan vanhalla valmennusporukalla A-poikien alle, jotka tulevat tekemään paljon yhteistyötä edustusjoukkueen kanssa. Valmentaja Aku Kuusisto jatkaa A-poikien päävastuussa ja ottaa lisäksi edustusjoukkueen apuvalmentajan työtontin, jonka tarkoituksena on ennen kaikkea edistää edustusjoukkueen ja A-nuorten yhteistyötä. Osa 02-syntyneistä jatkaa myös ensi kaudella B-junioreissa, joita luotsaa tulevalla kaudella vanha liigajyrä Toffe Nyström.

ÅIFK:n A-pojat toivottavat kaikille treenintäyteistä, mutta rentouttavaa kesää! Elokuussa ollaan jälleen valmiita alkavaan käsipallokauteen.

Seuran uusimmat