Katsaus P03 harjoitteluun
Julkaistu: 02.05.2017 00.00

Katsaus P03 harjoitteluun

Hyödynnämme P03 harjoittelun seurannassa tilastoja, joita saa kätevästi Jopoxista. Olemme tällä kaudella satsanneet entistä enemmän harjoittelun rakenteeseen ja suunnitteluun. Javenture-vuorot ovat taanneet hyvät olosuhteet läpi talven, joten olemme voineet harjoitella kahdessa harjoitusryhmässä 3 kertaa viikossa. Talvella tähän tuli lisäksi yksi futsal-harjoitus sekä ottelut päälle. Joulukuussa asetimme tavoitteeksi päästä joukkueena 75% tasolle keskimääräisessä harjoitusosallistumisessa. Meillä on 36 pelaajaa, jolloin harjoituksissa olisi näin aina riittävästi pelaajia kahteen ryhmään. Lisäksi ykköspeliryhmän pelaajille 75% taso on ns. minimivaatimus. Maaliskuussa olimmekin jo hyvin lähellä tavoitetta, kun keskimääräinen aktiivisuus oli 74.6%. Tällöin myös valtaosa eli 60% pelaajista saavutti tavoitellun 75% henkilökohtaisen tason.

Säännöllinen ja laadukas harjoittelu on keskeinen asia pelaajan kehityksen kannalta. Myös sopivan tasoinen ryhmä ja harjoituksen rasittavuustason oikea rytmittäminen on tärkeää. Olemmekin ottaneet harjoitteluun vaikutteita ns. Verheijen mallista. Vastuuvalmentaja Peter Nuyttensilla on onneksi hyvää asiantuntemusta tästä, kuten myös monista eri pelijärjestelmistä. Lisäksi suunnittelemme harjoituksen sisällöt mahdollisimman usein yhtenevästi, jolloin pelaajien liikkuminen harjoitusryhmien välillä on helpompaa, kun harjoitteet ovat ennalta tuttuja. Malli on toiminut todella hyvin ja molemmat peliryhmämme ovat edistyneet hyvin pelitapamme sisäistämisessä, jossa pyritään opettelemaan pelinrakentamista kokonaisvaltaisesti. Lopulta jalkapalloa voi pelata monella tavalla menestyvästi, myös suoraviivaisella tavalla, ilman selkeää pelinrakenteluvaihetta. Mutta ellei nyt opi pelinrakentamista alhaalta lähtien lyhytsyöttöpelillä, niin on myöhemmin aika vähän vaihtoehtoja. Siksi pyrimme avaamaan peliä lyhyellä ja murtamaan vastustajan puolustuksen linja kerrallaan. Kun on oppinut tällaisen pelitavan, niin sitten voi välillä yllättää vastustajan suoraviivaisella vaihtoehdolla.

Siirtyminen 8 vs 8 pelistä 11 vs 11 ison kentän peliin on valtava harppaus, joten tämä vaihe juniorijalkapallossa on erittäin tärkeä. Tästä johtuen halusimme mukaan, jolla on kokemusta juuri tämän vaiheen opettamisesta. Hetkellisesti pelaajien fyysiset erot saavat suuren merkityksen. Karrikoidusti sanoen tässä vaiheessa pärjäävät ne, jotka saavat potkaistua pallon riittävän kauas ja/tai juostua sen kiinni. Pelaajat ovat samaan aikaan kasvuiässä, joten se vaikuttaa myös paljon. Osalla tämä näkyy hetkellisenä hidastumisena tai nivelten rasitusvammoina. Harjoitusaktiivisuuden seuranta on tärkeässä roolissa, kun pyrimme tukemaan näitä pelaajia, jottei heidän motivaationsa harrastukseen katoa näiden seikkojen takia. Ihmiset kun yleensä tykkäävät harrastaa jotain sellaista, missä he kokevat olevansa hyviä. Vuoden tai kahden päästä voimasuhteet voivat olla taas ihan päälaellaan, kunhan pelaajat vain jaksavat harjoitella ja saavat laadukasta valmennusta ja sopivantasoisia otteluja.

Harjoittelumotivoinnin maksimoimiseksi julistamme nyt kesäkaudelle siirtyessä kilpailun. Harjoitustilaston kaksi parasta pelaajaa touko-heinäkuun aikana palkitaan 30 € Stadium- lahjakortilla!

Teksti: Teppo Huttunen ”general manager”/”match fixare”
Kuvaaja: Päivi Rantanen, koostettu Jopox tilastoista

Seuran uusimmat